Trappstädningen kan inte undvikas

Kanske struntar hyresvärden i trappstädning. Han kan låtsas som det regnar. Men om det verkligen gör det, kommer det att bli både blött och grusigt i trappuppgången. Då är det upp till bevis.

Många hyresvärdar i Stockholm vill komma undan utgifter. Det kan gälla allt från att laga trasiga lampor till att dröja med trappstädning och underhåll. Han kanske själv går ut i trapphuset och sopar lite förstrött då och då. Sedan går det några veckor igen. Det där är en dålig taktik om man vill ha hyresgäster som trivs. En komplett trappstädning och fönsterputsning när det gäller de gemensamma ytorna är en hygienfråga av rang. Är det smutsigt, lockar det bara folk till att slänga annat skräp runt sig också.

Får du in ett löv i trappan?

Är det fräscht och prydligt, med torkade ledstänger och städade trappsteg, vill hyresgästerna också behålla det så. Får man med sig löven in efter höstpromenaden låter man dem inte ligga i trappan, utan man plockar upp dem. Säkert kastar man inte tomma glasspinnar eller fimpar i entrén heller. En städfirma sätter standarden, och sedan skadar det inte att måla om och snygga till lite ibland också.

I grunden är det ett vettigt städavtal som behövs, med en städfirma som regelbundet håller snyggt i trappan och de gemensamma utrymmena. Då behöver ingen känna sig utpekad, och ingen behöver ha dåligt samvete. Det blir städat, varje vecka, och det hinner inte samlas så mycket grus och skräp. Hundens tassavtryck, kladdiga barnfingrar och blöta fotspår är snart borttorkade.